Welcome Guest ( Přihlásit se | Registrovat )

Všechny časy jsou v UTC [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Hříbě
PříspěvekNapsal: 09 lis 2009 12:11 

Zdravím, dotaz sice není aktuální pro mě, ale kamarádka má půlroční hříbě, a po přečtení různých diskuzí má v hlavě trochu zmatek v krmení, co a jak dávat, kdy hříbě odstavit, jak nejlíp naučit základním návykům. POradíte?

Předmět příspěvku: Re: Hříbě
PříspěvekNapsal: 23 lis 2009 21:21 

V kolika letech hříbě odstavit, to přesně nevím, ale vím, že odstavení není povinností. Pokud matka hříběte není znova březí, nebo se nepočítá s tím, že by se na ní znovu pravidelně jezdilo, je možné odstavení nechat plavat. Hříbě pak ve věku asi jednoho roku přestane sát od matky samo. V tomto případě však klisna nesmí být moc zatěžovaná a musí dostávat dostatek výživné stravy. Se stravou a základními návyky taky není třeba nějak hříběti pomáhat. Tohle vše se naučí od matky. (Ty úplné koňské základy) Čím je hříbátko větší, tím častěji začíná spásat trávu, nejprve tam, kde se pase matka, aby se naučilo, co je k jídlu dobré a čeho si naopak nevšímat a postupně pak se více a více osamostatňuje.

MY web: http://natura.mysteria.cz

Profil Zobrazit autorovy stránky  

PříspěvekNapsal: 23 lis 2009 21:51 

Ahoj, tak v ČR se většinou uplatňuje odstavování po 6 měsíci. Můj mladý byl "násilně" odstaven ve 4 měsících a byť je pozdější, tak to přežil. I když bych si přála mohl pít déle... Mamina umřela na koliku... Naopak kobylka která se koupila s matkou poničkou si občas cucla ještě skoro v roce a dva-tři měsíce - už málo a pak přestala. Já osobně bych nechala na maminkách a hříbatech kdy se odstaví, pokud to jde..

PříspěvekNapsal: 23 lis 2009 21:54 

Ano, to si myslím, že je správné, proč jít proti přírodě, když to přece tak pěkně zařídila :!: ;)

MY web: http://natura.mysteria.cz

Profil Zobrazit autorovy stránky  

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 09:25 

holky díky, právě, že kobylka je hodně vyhublá už, tak má majitelka o ni strach, aby se spravila, malý je neposeda, a co baští mamka, tak on taky, takže klidně může pít dál, spíš přidat více kobči?

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 17:46 

Jak jsem řekla, je to na každém majiteli a jeho vůli a přesvedčení. Nejsem si jistá jestli kobča neměla dostat už dávno přidáno, když je vyhublá /ale nerozepisuješ to, nemůžu soudit, nevidím do toho/. U nás dostávali kobyly většinou více aby neztrádali hříbata (pokud nemá kobyla dostatek živin nemůže dávat dostatek živin v mléce hříběti). Ale zřejmě bych hnala objemný krmivo než energetický. Existujou i různý granule pro kojící matky (stejně jako u psů)... Ale s těma já osobně zkušenosti nemám.

Jak že je ten kuliferda starý? :)

Co vím, tak hříbata jsou hrozně zvědavý, sledujou maminu co že to v tom kýblu dělá a ejhle, ono je to k jídlu, tak to taky ochutná a v podstatě se trošku přikrmujou od kobyl jak seno, tak jádro:) Co dělá mámá je přece určitě dobrý a správný :)

Ještě s tám hříběcím "výcvikem" já bych po koníkovi do 2 let požadovala akorát základní věci - cože je ohlávka, vodění, zvedání nožiček a "ošahání" všemožně po těle.

Tu ohlávku jsme dávali prckovi dejme tomu v měsíci (teď si nejsem jistá, možná dřív, možná později) jenom na hlavu, aby si jí pořešil. Z počátku se jim to samozřejmě nelíbí, ale zvyknou si, akorát bych to dělala pod dohledem aby se nemohla stát nějaká nehoda (zamotání do ohrady a podobně, hříběcí zvědavost je občas hrozná věc, vlezou i kam nemají).

Vodění - (skoro)pokaždé když poprvé chceš po hříběti, aby následovalo tlak, který na něj vyvýjíš (ať už tahem za vodítko nebo za samotnou ohlávku) jde zpravidla proti tobě dozadu. Něvím jak to učí druzí (a klidně sem napište, ráda si poslechnu i výcvikové metody jiných:)), ale moje naučené metody mi velí povolit tlak až v případě kdy povolí hříbě (stačí nepatrně, převážení dopředu apod.) a pak mu dát najevo že to bylo dobře a že je šikovný. Nebo si ještě pomoci s maminou, jít vedle nebo před hříbětem.
Pokud je to není ještě odstavené nemá cenu dělat bez matky, je to pro hříbě nejen stresující, ale také se na tebe nesoustředí a to samé podle mě platí i v době odstavu.

Nožky většinou nejsou problém, nemají takovou sílu, tak nožku zvedneš chvíli podržíš (i přes škubání) a když uvidíš, že to jde, tak zase chválíš.

Sakra to jsem se nějak rozepsala... Samozřejmě jsem naučená na tyto věci, nemusí to být vždycky správně(a hlavně v každ stáji se to dělá jinak...) , tak sem klidně napište jak to děláte vy :)

Obrázek

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 20:54 

Prcek je půlroční, narodil se v polovině června, ohlávka :) to byla komedie, když si ji nechal nasadit, běžel za "strejdou" valachem, a stáhl ho za jeho ohlávku, aby se pochválil :))) jinak krmení...není to moje kobylka, tudíž nevím kolik čeho dostává, zdá se mi hlavně nasazené, shánět pro ni superdrahé granule, když je levnější a určitě lepší varianta, navíc jsem nějak proti granulím celkově :-) i pes raděj maso :) a já zobání taky nepapám. Kobča je jedlík, sní na co přijde, tak není problém ji vykrmit, spíš asi neví čím, a když se dostala k diskuzím, tak se jií hlava zamotala a neví, jestli náhodou nedávat jen ranní doušek vzduchu, polední paprsky a večerní svit měsíce :))) Malého násilím odstavit nechce, další hříbě neplánuje. Čištění, nožky, ohlávka, to už je v relativním klidu, záleží na tom, jak se mladý pán vyspí, a kolik lidí na něj kouká, je to herec, miluje, když čistíme maminu a on se může "vnucovat" :lol: dcerka pak s chutí čistí jeho i kobču a my s kámoškou můžem puknout smíchy, bo se mezi nima ztratí. Tak teda co potom dát kobči? Má asi takové to běžné, seno, zatím ještě pastva, ječný šrot, lněné semínko, oves. V jakém množství to nevím.

PříspěvekNapsal: 24 lis 2009 23:56 

No já taky nejsem extra na granule, i když jsem s nima chvíli přikrmovala, ale na přibírání je dobrý ten ječmen, sladový květ (ale ten se celkem špatně shání - alespoň u nás) a prý i kukuřice, ale ta je dost energetická. Seno je samozřejmostí :) ideálně netřetržitě... Jinak mě teď nic nenapadá (je hold pozdě:)) Ještě jsou dobré vojtěžkové pelety, mají hromadu vitamínů, ale musí se s nima opartně...

Prckové jsou úžasný šoumeni :)

PříspěvekNapsal: 25 lis 2009 07:26 

ty jsi čert? prý ten nikdy nespí :lol: :lol: :lol: tak sladový květ by nemusel být problém, máme dodavatele, který to snad vymetá z pod postele, tyhle nesehnatelné věci :) mě přibrala hubená ( ale nekojící ) kobča po otrubách , seně, a ječmenu, s vojtěškou bych moc neexperimentovala, protože kobča má náběhy na koliku, a vojtěšku prostě nemají k dispozici, aby náhlá změna neudělala zle, ale ten slad teda předám dál. Jo, a napadly mě ty pivovarské kvasnice...k čemu to vlastně je?

PříspěvekNapsal: 25 lis 2009 13:40 

Otruby jsou taky dobrá věc;)

Pivovarské kvasnice jsme dávali jo vitamíny, našla jsem toto http://pivovarske-kvasnice.cz, je tam vypsané co obsahují ;) . Tak se tam kdyžtak podívej :) Každopádně se vším opatrně :)

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC [ Letní čas ]