Jak jsem řekla, je to na každém majiteli a jeho vůli a přesvedčení. Nejsem si jistá jestli kobča neměla dostat už dávno přidáno, když je vyhublá /ale nerozepisuješ to, nemůžu soudit, nevidím do toho/. U nás dostávali kobyly většinou více aby neztrádali hříbata (pokud nemá kobyla dostatek živin nemůže dávat dostatek živin v mléce hříběti). Ale zřejmě bych hnala objemný krmivo než energetický. Existujou i různý granule pro kojící matky (stejně jako u psů)... Ale s těma já osobně zkušenosti nemám.
Jak že je ten kuliferda starý?
Co vím, tak hříbata jsou hrozně zvědavý, sledujou maminu co že to v tom kýblu dělá a ejhle, ono je to k jídlu, tak to taky ochutná a v podstatě se trošku přikrmujou od kobyl jak seno, tak jádro:) Co dělá mámá je přece určitě dobrý a správný

Ještě s tám hříběcím "výcvikem" já bych po koníkovi do 2 let požadovala akorát základní věci - cože je ohlávka, vodění, zvedání nožiček a "ošahání" všemožně po těle.
Tu ohlávku jsme dávali prckovi dejme tomu v měsíci (teď si nejsem jistá, možná dřív, možná později) jenom na hlavu, aby si jí pořešil. Z počátku se jim to samozřejmě nelíbí, ale zvyknou si, akorát bych to dělala pod dohledem aby se nemohla stát nějaká nehoda (zamotání do ohrady a podobně, hříběcí zvědavost je občas hrozná věc, vlezou i kam nemají).
Vodění - (skoro)pokaždé když poprvé chceš po hříběti, aby následovalo tlak, který na něj vyvýjíš (ať už tahem za vodítko nebo za samotnou ohlávku) jde zpravidla proti tobě dozadu. Něvím jak to učí druzí (a klidně sem napište, ráda si poslechnu i výcvikové metody jiných:)), ale moje naučené metody mi velí povolit tlak až v případě kdy povolí hříbě (stačí nepatrně, převážení dopředu apod.) a pak mu dát najevo že to bylo dobře a že je šikovný. Nebo si ještě pomoci s maminou, jít vedle nebo před hříbětem.
Pokud je to není ještě odstavené nemá cenu dělat bez matky, je to pro hříbě nejen stresující, ale také se na tebe nesoustředí a to samé podle mě platí i v době odstavu.
Nožky většinou nejsou problém, nemají takovou sílu, tak nožku zvedneš chvíli podržíš (i přes škubání) a když uvidíš, že to jde, tak zase chválíš.
Sakra to jsem se nějak rozepsala... Samozřejmě jsem naučená na tyto věci, nemusí to být vždycky správně(a hlavně v každ stáji se to dělá jinak...) , tak sem klidně napište jak to děláte vy